Select Page

Vedno bolj se je kazala potreba po ohranitvi  socialnih stikov med otroki v času epidemije Covida-19. Ker je bila vzpostavitev vizualnih stikov možna le preko spleta, smo v našem vrtcu organizirali srečanja preko aplikacije Zoom. Tudi za strokovne delavce v vrtcu je to predstavljalo poseben izziv, saj smo na ta način komunicirali prvič.

Namen srečanj je bil, da se otroci in vzgojiteljice iz posamezne skupine vidimo, se pozdravimo in spregovorimo kakšno besedo. Po navadi so potekala 30 minut.

V skupini Sončki smo imeli srečanja vsak ponedeljek ob 18. uri. Na začetku smo se pozdravili, si pomahali, vzgojiteljice smo otroke spodbudile k pogovoru. Otroci so povedali, kaj počnejo, pokazali svoje igrače ipd. Vsak teden smo pripravili krajšo dejavnost. Naučili smo se prstno igrico Snežinka, ugibali smo skrite predmete, ugotavljali kateri predmet manjka, po hiši iskali stvari z določenimi lastnostmi. Najraje pa so se otroci skrivali in se zabavali, ko smo jih vzgojiteljice iskale.

Tudi v skupini Račke smo se enkrat tedensko družili z otroki in se naučili deklamacijo Zebe, zebe, zebe (Anja Štefan), ponovili zimska oblačila ter tekmovali, kdo jih čim hitreje obleče. Iz časopisa smo naredili “kepe” s katerimi smo kepali domače člane ali igrače, se igrali igro Toplo – mrzlo (podobno kot igra Noč – dan), ugibali zimske uganke na katere so otroci odgovarjali s sličicami, ki so jih predhodno dobili preko easistenta, da so jih izstrigli, se razgibavali od glave do peta, se igrali igro Leti, leti… in zelo uživali ob vsakem snidenju, pa čeprav preko računalniških zaslonov.

Pri srečanjih  s pogovori, vzpodbujanjem in vključevanjem v igre so sodelovali tudi starši.

Ta oblika sodelovanja vrtca z otroki in straši na daljavo se je izkazala za dobro rešitev v tej situaciji, vendar ekran ne more nadomestiti »normalnih« socialnih interakcij  v vrtcu, zato smo vsi skupaj zelo veseli, da se kmalu vidimo od blizu.

Strokovne delavke vrtca

Dostopnost