EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

Spodbujanje k spremembi potovalnih navad ter posledično zmanjšanju onesnaževanja okolja in varni vožnji s prevoznimi sredstvi so cilji trajnostne mobilnosti. Temu smo se priključili tudi v vrtcu pri OŠ Milana Majcna Šentjanž. Začeli smo že konec prejšnjega tedna, ko je na obisk prišel policist Aleš iz policijske postaje Sevnica in poudaril, kako je pripenjanje v avtomobilu pomembno za varnost, kakšno je pravilno prečkanje ceste in kako se na cestišču obnašamo, da smo varnejši.
Teden mobilnosti smo začeli z nagrajevanjem otrok z nalepkami, ki so bili v avtomobilu pripeti. S pomočjo avtosedeža so se otroci tudi učili pripenjati. Iz odpadnega materiala smo izdelali »električni vlak«, ki je okolju prijaznejši. Ob pobarvanki smo se učili varne mobilnosti in pomenov prometnih znakov ter semaforja. Nadaljevali smo s pohodom k babici Tatjani, kjer smo izkoristili priložnost ter si ogledali postopek od grozdja do soka. Udeležili smo se množičnega teka otrok pod sloganom »Začni mlad, tekmuj pošteno«. Ob sadovnjaku smo se peš odpravili do bivše sodelavke Helene, kjer smo ji pomagali pobirati orehe. Najavili smo se ji na božično orehovo potičko. Obiskal nas je očka Andrej in nam predstavil poklic prometnika. To je pomembno in odgovorno delo, saj skrbi za varno vožnjo vlakov. Poudaril je, da vožnja z vlakom razbremeni ceste in posledično zmanjša možnost avtomobilskih nesreč. Teden smo zaključili s kolesarskim dopoldnevom na igrišču pred šolo. Pod budnimi očesi gasilcev veteranov PGD Šentjanž, Staneta, Srečka, Jožeta P., Vinka in Jožeta L. so se najstarejši otroci ob spremstvu vzgojiteljic odpravili na vožnjo po cesti skozi vas Češnjice. Mlajši so kolesarske veščine urili na igrišču, kjer so vijugali med stožci, ob prometnih znakih zavijali v prave smeri ter vozili med dvema ovirama. Vsi otroci so imeli čelade, saj vedo, da brez nje ne smejo na kolo. Ta dan so sodelovali tudi nekateri starši, ki so del poti v vrtec z otrokom opravili peš.
Teden je bil razgiban in razigran, a kljub temu poln varnih napotkov za udeležence v prometu ter pogovorov o drugih, okolju prijaznejših načinih mobilnosti. Vse skupaj pa smo obogatili z medgeneracijskim sodelovanjem, za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

 

PREDSTAVITEV DEJAVNOSTI IZ PODROČJA GOZDNE PEDAGOGIKE si lahko ogledate s klikom na naslov GOZDNA PEDAGOGIKA.

 

 

PREDSTAVNIKI LETNIH ČASOV

V vrtcu se dogodivščine dogajajo skozi celo leto. Od pravih pravcatih škratov, ki otroka za rojstni dan sprejmejo v škratovsko druščino, do Pike Nogavičke in njenih vragolij, raziskovanja gozdov in travnikov in še bi lahko naštevali. 
Vsak letni čas nam pokaže svoje čare – pisane jesenske barve, zimsko tihožitje, prebujanje narave spomladi ter poletne vodne norčije. In prvi dan vsakega letnega časa v vrtcu dobimo obisk. 

Prva nas je presenetila tetka Jesen. Odeta v pisane barve, s košaro jesenskih dobrot in jesensko zgodbo o razbiti buči nam je popestrila prvi jesenski dan. Otroci so ji pomagali razvrstiti pridelke med sadje in zelenjavo ter glede na barve. Razlagala jim je o pomočniku, škratu Listopadu, ki ji pomaga osipati jesensko listje z dreves. Ob odhodu jim je zaželela polne shrambe dobrot in jim lička obarvala z rdečo barvo, da bodo otroci zdravi in veseli celo jesen.

Ko se je jesen poslovila, nas je s svojo belino in modrost pozdravila babica Zima. Nasula nam je prve snežinke in nas poučila o skrbi za ptice pozimi. Povedala nam je svojo zgodbo, kako plete tople kožuščke živalim, da jim je pozimi toplo. Ob njeni zgodbi z različnimi zvočnimi spremljavami so otroci ugotavljali katera žival bo naslednja obiskala babico Zimo. Z gibanjem pa so živali tudi sami uprizarjali. Prosili smo za veliko snega in poslovila se je z obljubo, da nam ga še natrosi.

Prvi pomladni dan nas je iz zimskega dremeža prebudila Vesna, gospodična Pomlad. Nežne zelene barve, polna pisanih cvetic nam je predstavila zgodbo  o mali pogumni deklici Marjetici, ki je iz krempljev gozdnega moža rešila pomlad. Otroci so zbrano poslušali zgodbo in jo kasneje tudi znali obnoviti. Vesna je vsakemu podarila rožico iz svoje obleke, da smo lahko vsi skupaj zaplesali cvetlični ples. Za slovo nam je naročila, naj rožice ponesemo domov in še tam raztrosimo toplo pomlad.

Le s čim nas bo razveselil striček Poletje?
V prvi poletni dan smo se prebudili pod šotorom na terasi vrtca. Božal nas je sonček in dežek nam je zapel budnico. Pravi poletni dan, ko je čas, da nas obišče striček Poletje. Opremljen s pripomočki, potrebnimi za poletni dopust na morju ali v gorah. Manjkala ni niti knjiga za krajšanje časa. Otrokom jih je razdelil, jim zaželel lepe počitnice in že se mu je mudilo naprej. Ali bo šel v hribe ali na morje pa nam ni zaupal. 

 

Vsem želimo lepe, razigrane, ustvarjalne, navihane počitnice. Naj trajajo.

Napovednik

  • Trenutno ni napovedanih dogodkov.

oktober 2022
PTSČPSN
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31       
« Sep   Nov »

Arhivi

Dostopnost