TRETJA TRIADA 2019/20

Druženje ob pravljici

Prejšnji teden, torej prvi teden v oktobru, je tudi pri nas potekal najbolj poseben teden v letu, teden otroka, ki se ga gotovo vsi otroci že vnaprej veselijo.

Vsi radi poslušamo zgodbe, zato smo kot vsako leto tudi letos starejši učenci razveselili mlajše, ko smo jim vsako jutro prebrali zgodbico.

Tako sem otrokom prvega, drugega in tretjega razreda prebrala zgodbico tudi jaz. Takšno branje ni nekaj povsem vsakdanjega, zato sem imela na začetku seveda malo treme. Otroci pa so z zanimanjem poslušali knjigo Strašni volk in kmalu smo se tako vživeli v knjigo, da smo se skupaj smejali veselim otrokom, ki so se igrali v gozdu in se bali strašnega volka, ki jih je hotel pojesti.

Zgodbice je bilo prehitro konec in morali smo se vrniti k pouku. A gotovo si bomo druženje ob branju zapomnili in ga naslednje leto z veseljem ponovili.

Gaja Gorenc, 9. razred

 

 

ZAKLJUČEK TEDNA OTROKA NA OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ

V petek, 11. 10. 2019, smo zaključili dejavnosti v letošnjem tednu otroka. Sredi dopoldneva je pouk prekinila sirena, ki je naznanila začetek evakuacijske vaje. Vsi učenci in učitelji smo se po varni poti napotili do izhoda in se zbrali na šolskem igrišču. Po kratki predstavitvi dejavnosti PGD Šentjanž smo si ogledali čisto pravi požar, ki smo ga zaposleni v ustrezni opremi uspešno pogasili z gasilskim aparatom. Učenci so si nato ogledali gasilsko vozilo in opremo, preizkusili pa so se tudi v gašenju namišljenega požara z ročniki. Pestro in malo drugačno dopoldne se je zaključilo s peko kostanja in plesom.

Zahvaljujemo se gasilcem PGD Šentjanž za obisk in zanimivo demonstracijo.

Sara Gačnik

 

Športni dan v Tržišču

V sredo, 9. 10. 2019, smo se učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž od prvega do devetega razreda  odpravili v Tržišče. Čakal nas je zelo zanimiv športni dan. Učenci od 6. do 9. razreda smo na začetku odigrali prijateljsko tekmo v nogometu, in sicer naši fantje proti fantom iz Tržišča ter dekleta proti dekletom. Dosegli smo dobre rezultate, tekmovalnost pa je bila tudi na vrhuncu. Po prijateljski tekmi je sledil kros, ki so ga tekli vsi razredi (od 1. do 9). Učenci smo se tako družili celo dopoldne in marsikje so se spletle trdne prijateljske vezi. Po končanem krosu je sledilo podeljevanje priznanj, ki so ga učitelji prav z veseljem opravili. Vsak je bil ponosen na svoj rezultat in zasluženo mesto. Veseli in polni ponosa smo odšli domov.

Leja Musar, 9. razred

 

Obisk šolskega centra Krško-Sevnica

Na žalost bomo morali kmalu zapustiti osnovno šolo in iti vsak v svojo smer. Da bi se lažje odločili, na katero šolo se bomo vpisali, smo odšli na ogled Šolskega centra Krško-Sevnica. Tam smo imeli tridesetminutne predstavitve različnih poklicev: avtoserviserja, frizerja, programerja … Bilo je zelo zabavno, saj smo se lahko preizkusili tudi v praksi. Risali smo s 3D-pisali, ustvarjali različne programe, naredili kovinski obešalnik … Imeli smo se odlično, Šolskemu centru Krško-Sevnica se najlepše zahvaljujemo za lep sprejem in čas, ki so nam ga namenili.

Lea Prijatelj, 8. r.

 

Obisk Šolskega centra Krško-Sevnica

V četrtek, 3. 10. 2019, so se učenci od 7. do 9. razreda v okviru tehniškega dneva odpravili v šolski center, kjer so preko delavnic spoznali različne poklice. V elektro delavnici so poskušali izdelati električno vezje, potem so preko igric programirali, ogledali so si napredne tehnološke naprave, s katerimi lahko naredijo različne izdelke, nekaj so jih tudi sami preizkusili. V strojni delavnici so videli, kako lahko oblikujemo kovine, v matematični, da je matematika lahko zabavna, v frizerski pa so si nekateri polepšali pričesko. Ne samo različni poklici, tudi srednješolski utrip življenja je osnovnošolce zelo pritegnil, da so z navdušenjem spremljali predstavitve dijakov in v njih uživali.

Sara Gačnik

 

Peš v Krmelj in nazaj

V petek, 20. 9. 2019, smo se učenci od 6. do 9. razreda in učitelji peš odpravili v Krmelj, kjer smo se udeležili prireditve ob zaključku evropskega tedna mobilnosti. Malo manj kot ura hoje nas je dodobra ogrela. Na igrišču gostiteljice smo si ogledali zanimiv program, naredili nekaj vaj, se naučili koreografijo in plesali na glasbo, ki so jo igrali Veseli Dolenjci. Ne samo različne oblike gibanja, ampak tudi druženje z učenci drugih šol v sevniški občini nas je napolnilo z energijo, da smo zmogli prepešačiti tudi nazaj v Šentjanž.

Sara Gačnik

 

 

OGLED MEDNARODNEGA OBRTNEGA SEJMA V CELJU

V petek, 13. 9. 2019, smo z našimi devetošolci obiskali 52. Mednarodni obrtni sejem (MOS) v Celju. V avtobusu so nam delali družbo še učenci iz OŠ Blanca in OŠ Krmelj. Na sejmu smo se sprehodili po Ulici obrti, kjer smo si z zanimanjem ogledovali predstavitve posameznih obrtnih poklicev. Pri tem so učenci imeli možnost, da se tudi sami za kratek čas preizkusijo v posameznem poklicu kot so tesar, mizar, električar, gastronom, slaščičar, pek, avtoserviser, avtokaroserist, zidar in oblikovalec kovin. Na ta način Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije promovira omenjene deficitarne poklice. Precejšnja gneča je bila pri predstavitvi poklica pek in slaščičar, saj smo se z njihovimi izdelki lahko posladkali že na sejmu. Novost letošnje Ulice obrti je bila Vajeniška pisarna, kjer so ponujali vse informacije o vajeništvu, ki naj bi ponovno postopoma pridobivalo na veljavi.

Mojca Pregelj

 

Zadnji počitniški izlet

Zadnje počitniške dni smo se z družino odločili, da odkrijemo še delček za nas neraziskane Slovenije in si privoščimo še en izlet, preden bodo poletne počitnice 2019 le še spomin.

Odpravili smo se na zahod Slovenije. Po dolgih treh urah vožnje smo se končno pripeljali do Mosta na Soči. Kraj leži na severozahodu Slovenije ob Soči. Na reki je umetno jezero, ob njem je speljana pot, po kateri smo se sprehodili in občudovali naravo. Ob jezeru smo videli otroke, ki so skakali v vodo.

Odpeljali smo se do Tolmina in si ogledali Tolminska korita. Šli smo čez brv (Hudičev most) in videli Medvedovo glavo. Naprej nas je pot vodila mimo Kobarida do slapa Boka. Videli smo ga samo od daleč, saj smo si noge raje namočili v modrozeleni Soči.

Ogledali smo si tudi Bovec, in sicer vojaško pokopališče prve svetovne vojne, kjer je bilo pokopanih okoli 600 avstro-ogrskih vojakov. Občudovali smo Velika korita Soče, kjer je imela voda samo 10 °C, vendar so pogumneži v neoprenu ali celo brez vseeno skakali vanjo. Po krajšem sprehodu smo se preko Vršiča odpeljali proti domu.

Naša Slovenija je res prelepa. Vredno si je ogledati vsaj delček njenih lepot, ker je naša dežela preprosto čudovita.

Taja Ajnihar, 8. razred