TRETJA TRIADA 2018/19

Kulturni dan v Ljubljani

V sredo, 19. decembra 2018, smo imeli učenci višje stopnje OŠ Milana Majcna Šentjanž kulturni dan. Preživeli smo ga v prestolnici naše države.

Nekaj minut pred osmo uro je po nas prišel avtobus in nas varno pripeljal na željeno destinacijo. V Ljubljano smo si prišli ogledat Narodno galerijo in Cankarjev dom. Ko smo prišli v galerijo, nas je sprejela vodička ter nas popeljala po razstavi del Ivane Kobilce. Ogledali smo si veliko zanimivih in lepih slik slovenske slikarke, od Kofetarice do Likaric in Otrok v travi ter še mnogo drugih. Vodička nam je predala tudi učne liste, katere smo pridno reševali. Skozi celotno razstavo smo zvedeli ogromno novih informacij o Ivani Kobilci.

Med hojo proti Cankarjevemu domu smo si ogledali tudi čudovito Ljubljano s pridihom norega decembra. Prispeli smo v ogromno stavbo, po kateri nas je popeljal prijazen vodič. Ogledali smo si Gallusovo, Linhartovo, Štihovo in Kosovelovo  dvorano. O Cankarjevem domu smo izvedeli marsikaj novega in zanimivega.

Po odlično preživetem dopoldnevu v Ljubljani smo se ob štirinajsti uri pripeljali v rodni Šentjanž.

Sara Žgajnar, 8. razred

…in še del Jožičinega zapisa

Po dolgi vožnji  smo odšli na kratek sprehod po Ljubljani vse do Tromostovja, Parlamenta, Opere… Kmalu smo prispeli v Narodno galerijo, kjer smo si ogledali razstavo Ivane Kobilce. Naučili smo se veliko novega in zanimivega. Izvedeli smo, da je bila Ivana največja slikarka in »slikar« v Sloveniji.

Pot nas je vodila naprej  v Cankarjev dom; tam nas je pričakal gospod in nas popeljal po ogromni stavbi. Dvorane so v različnih barvah s posebnim namenom. V Gallusovi dvorani so ravno med našim obiskom pripravljali luči za prireditev Športnik leta…

Ta dan je bil nekaj izjemnega, saj smo imeli priložnost spoznati kanček kulturnih znamenitosti v Sloveniji.

Jožica Bec, 8. razred

 

 

List iz mojega dnevnika

Pisati dnevnik je zelo zanimivo, še bolj zanimivo pa ga je čez nekaj časa ponovno prebrati.

Sobota, 27. oktober 2018

Dragi dnevnik!

Danes je spet sobota. Vendar to ni navadna sobota kot ostale, ampak je nekaj posebnega. Danes sem bila v šoli. Verjetno si se vprašal: » Kaj? » Ne, ne, to ni prav nič čudnega. V šoli smo imeli delovno soboto.

Vstati sem morala že ob šestih, čeprav bi lahko spala vsaj do desetih!!! Oblekla sem se, pozajtrkovala in se odpravila v šolo. Iz našega razreda so od štirinajstih prišli samo trije!, saj so imeli ostali druge aktivnosti.

V šoli smo dobili malico, ki smo jo pospravili v nahrbtnike. Ker ni deževalo, smo šli na pohod, drugače pa bi imeli pouk po petkovem urniku. Ampak vreme se je kmalu premislilo in začelo je deževati. Skoraj naenkrat so se po vsej koloni razprli dežniki.

Po nekaj km hoje smo prišli do cilja; do spomenika Milana Majcna in Jančija Mevžlja ob ruševinah Vodenikove hiše v Murnicah. Tam so nas  pričakali mlajši učenci, ki so šli po malo krajši poti. Poslušali smo vojno pripoved gospe Rezke Repovž, torej pripoved o dogajanju v času Milana Majcna in Jančija Mevžlja, nato pa smo se skupaj vrnili v šolo, od koder smo odšli vsak  proti svojemu domu.

Bil je zanimiv, čeprav sobotni dan.

Gaja Ana Gorenc Markovič, 8. razred

 

Ogled razstave in mesta Štanjel

V soboto, 27. oktobra 2018, smo se tri učenke iz naše šole Leja Musar, Katja Strnad in jaz, Sara Žgajnar ter učenka iz Osnovne šole Tržišče skupaj z mentorico Tjašo Hribar Brce odpravile na zaključno prireditev natečaja »Po Fabianijevih poteh« v primorsko vasico Štanjel.

Ob 13. uri smo se odpravile proti Primorski. Vse očarane nad Štanjelom smo se sprehajale po mestecu Štanjel, Ferrarijevem parku in odšle smo tudi na stolp, v katerem je bila razstava… Organizatorji prireditve  so nam pripravili tudi zanimivo detektivsko igro. S pomočjo slik smo morale poiskati 10 točk, ki so bile na fotografijah. Ko smo našle vse točke, smo iz dobljenih črk sestavile geslo. Moram priznati, da nam je iskanje vseh skritih predmetov povzročalo kar nekaj težav. A na koncu nam je uspelo in dobile smo pravo geslo, ki je bilo podtalnica. Ker smo imele še dovolj časa, nam je učiteljica razkazala Štanjel, nato pa smo si ogledale prireditev.

Proti večeru so odprli tudi razstavo sodelujočih izdelkov na natečaju, med katerimi so bile tudi naše štiri slike. Vse ponosne, saj smo dosegle bronasta priznanja na mednarodnem natečaju, smo se fotografirale poleg izdelkov. V večernih urah smo se odpravile proti domu.  Štanjel je res čudovita vasica na vrhu hribčka s čudovitim razgledom na Primorsko in Alpe.

Sara Žganjar, 8. razred

 

 

 

Projekt Rastem s knjigo in obisk v splošnoizobraževalni knjižnici v  Sevnici

 V sredo, 17. oktobra 2018, smo se učenci 7. razreda v okviru projekta Rastem s knjigo  s šolskim avtobusom odpeljali v sevniško knjižnico. Ob prihodu smo se razdelili v dve skupini. Ko smo si ogledali spodnji del in nam je knjižničarka predstavila njihovo knjižnico, smo odšli v prvo nadstropje. Tam smo si najprej ogledali sobo, kjer imajo domoznansko literaturo. Videli smo tudi sliko Sevnice nekoč in danes.

Delo smo nadaljevali z iskanjem knjig  v programu COBISS. S pomočjo računalnika smo rešili učni list; preverjali smo, če imajo v knjižnici določene knjige.

Ob koncu obiska smo si ogledali še kratek film o knjigi Nataše Konc Lorenzutti Avtobus ob treh, ki jo je vsak od nas dobil kot darilo. Veseli smo se z avtobusom odpeljali nazaj v šolo, kjer smo nadaljevali s poukom.

Julija Lamovšek, 7. razred

 

Osmošolci in devetošolci smo obiskali  obrtni sejem v Celju

V sredo, 13. septembra 2018, smo se učenci 8. in 9. razredov iz OŠ Krmelj, Šentjanž in Tržišče z avtobusom odpeljali na Mednarodni obrtni sejem v Celje.

Ko smo prispeli pred vhod, so nam razdelili liste, ki so nam omogočili brezplačen vstop. Osmošolci in devetošolci iz Šentjanža smo se razdelili v dve skupini in se podali v spoznavanje novih poklicev. Prejeli smo tudi broške in delovne liste za lažjo orientacijo.

Predstavili so nam  nekaj  novih poklicev in lahko smo vprašali, kar nas je zanimalo, da smo lahko rešili učne liste. Po tem skupnem delu pa smo imeli dve prosti uri za raziskovanje in ogled sejma. Hodili smo v manjših skupinah. Z Lejo sva se imeli odlično. Spoznali sva veliko novih ljudi, prijateljev, s katerimi sva se zelo dobro ujeli. Ogledali sva si tudi stojnice in si kupili pokice; poznava jih že od prej iz oddaje Štartaj Slovenija.

Ob 12. uri smo se začeli zbirati za odhod proti domu. Celo pot smo na avtobusu obujali spomine na to dopoldne, ki mi bo zagotovo ostalo v spominu.

Sara Žganjar, 8. razred

Del razmišljanja Jožice Bec…

Za obisk na MOS v Celju, ki nam ga je omogočila občina Sevnica,  smo zvedeli že nekaj dni prej in takrat sem bila  navdušena. Hvala!

Pot do Celja je bila prijetna, saj smo poslušali in  peli domačo glasbo. Ko smo prispeli, smo odšli v eno izmed dvoran, kjer so nam predstavili nekatere poklice s pomočjo vprašalnikov, ki smo jih dobili. Pri tej  predstavitvi ni bilo poklicev, za katere se zanimam;  predstavljeni so bili  predvsem tisti, za katere so potrebne 3 ali 4- letne šole. Meni osebno to ni bilo všeč. Razveselila pa me je predstava, v kateri so plesali Japonci ob njihovi tradicionalni glasbi.  Čisto proti koncu smo se s skupino odpravile  do vojašnice. Pot domov je hitro minila.

Preživeli smo še en zanimiv dan.

Jožica Bec, 8. razred

Leja Musar  je med drugim napisala:

Okoli devete ure smo prispeli v Celje. Priznam, da na sejmu še nisem bila, zato sem se ga zelo veselila. Tam so bili tudi drugi otroci iz osnovnih in srednjih šol, in to z vseh koncev Slovenije.

Razdelili smo se v skupine in z učiteljico smo odšli v zgornje prostore sejma, kjer so bili predstavljeni poklici, kot je tesar, keramičar, električar, pek, slaščičar… Zelo mi je bil všeč poklic slaščičarja in peka, saj nam je gospa povedala veliko zanimivosti o teh dveh poklicih in ker smo sladkosnedi, smo lahko nekaj dobrot, ki so jih pred našimi očmi pekli dijaki te šole, tudi pokusili.

Ko smo imeli nekaj časa prosto, sva s sošolko Saro spoznali nove prijatelje iz Kranja in Rogaške Slatine. Izmenjali smo si tudi telefonske, da bomo lahko ostali v stikih.

Čas, ko smo bili na sejmu, je minil skoraj prehitro. Ostal mi bo v spominu tudi zaradi novih prijateljev. Iskrena zahvala občini Sevnica za prost vstop na MOS v Celju.

Leja Musar, 8. razred