SONČKI 2019/20

JESEN…

V sklopu Jesen v vinogradu in sadovnjaku smo se lotili prav posebne naloge kuhanje soka. Najprej smo si pripravili sadje (jabolka, hruške, breskve, grozdje), potem pa smo spoznali čudno posodo – sokovnik, ki je sestavljen iz veliko lukenj – so ugotovili otroci. Povedala sem način in postopek kuhanja. Vsak otrok je dobil desertni nož. Pogovorili smo se o varnem ravnanju z njim, nato pa se lotili dela.  Sadje so razrezali na koščke in ga dali v “taluknasto” posodo. V spodnjo posodo smo nalili vodo in vse skupaj postavili na štedilnik. Otroci so ves čas spraševali in hodili gledat, kdaj bo pritekel sok. Ko so ga zagledali, so od navdušenja zakričali:” Že teče!”. Poskusili smo še toplega in ugotovili, da je zelo dober. Naslednji dan pa smo ga popili pri kosilu.
V istem tednu smo spoznali še drug način pridobivanja soka. Odpravili smo se v Rovinje k Tatjani domov. V vedru je že imela pripravljeno grozdje, katerega smo najprej zmleli, nato pa maso stresli v prešo. Pritekel je sok, ki smo ga lahko takoj pili. Otroci so ugotovili, da je ta sok hladen, za razliko od kuhanega, ki je vroč. Spoznali smo vse pripomočke za izdelavo soka; mlin, kad in prešo. Priložnostno smo se naučili tudi pesmico Iz zemlje gre v trto, katero še vedno zelo radi prepevajo.

 

V GOZDU…

Gozd v jeseni je raznolikih barv, ki nas močno privlačijo. Radi zahajamo vanj, kjer se igramo, lovimo, skačemo v kup listja, plezamo po koreninah ali opazujemo manjše gozdne živali, tiste, ki nam ne morejo uiti.
V gozdu radi izvajamo razne dejavnosti in ena takih je kros, “tek čez drn in strn”, naloga, ki jo mora jo otroci opraviti za projekt Mali sonček. Tatjana je med drevjem napeljala vrvico, ki je bila pokazatelj tekaške poti. Otroci so ob njej tekli in premagovali razne ovire kot so veje, korenine, drevesa… Nekateri so pretekli tudi po pet ali celo več krogov. Nato smo drevesa objeli in jim zapeli pesmico. Tako smo se povezali z naravo in ji povedali, da jo imamo radi. Iz gozda sva otroke odpeljali samo z izgovorom, da gremo še malo na igrala.