Select Page

POROČILO PROJEKTA ZDRAVJE V VRTCU RAČKE

V šolskem letu 2014/15 smo v oddelku RAČKE v sklopu projekta Zdravje v vrtcu ogledali lutkovni film Dobili bomo dojenčka. V sklopu Malega sončka smo izvajali različne vrtste gibalnih dejavnosti, ki spodbujajo gibalni razvoj otroka. Priredili smo tek čez drn in strn, pripravili orientacijski pohod, plavali,… V vrtcu nas je obiskala tudi zobozdravstvena sestra, ki nam je prebrala knjigo o umivanju zob, na slikovit način nam je predstavila pravilno umivanje zob, ki smo ga z njeno pomočjo tudi preizkusili. Obiskala nas je trikrat v letu in tako preverjala naše navade. V novembru smo šli na ogled čebelnjaka, kjer smo si ogledali čebelnjak, panje in čebele v njih. Čebelar nam je predstavil delo s čebelami, pri čemer ni pozabil na zaščitno obleko. V vrtcu smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk, za katerega smo si pripravili pogrinjke. Pri zajtrku so si otroci lahko postregli z maslom, medom, pili so mleko in končali z domačim jabolkom. Ne nazadnje smo se pogovarjali tudi o svojem zdravju in kako krepiti zdravje in ostati zdravi. Tema je nanesla tudi na skrb na sovrstnike, tako vsakodnevno, kot tudi v prometu in drugje. Z otroki smo nato naredili knjigo, ki je nastajala daljše obdobje, saj smo jo naredili od njenega začetka ( iz papirne pulpe smo izdelali papir). Ko so se listi povsem posušili smo lahko zgodbo otrok prenesli na papir, strani pa smo poleg tudi ilustrirali. Zgodba je govorila o prijateljih, ki so skrbeli za prijatelja, ki si je med igro poškodoval nogo.

V DUHU GREGORJEVEGA

V mesecu marcu smo poleg vrste drugih dejavnosti, v skupini RAČKE govorili o Gregorjevem, prazniku »Ženitve ptičk«. Otroci so doma skupaj s starši pripravili in izdelali ladjice. Skupno ladjico smo izdelali tudi v vrtcu. Vsaka izmed njih je bila svoj unikat. Ladjice smo spustili 12. marca, v dopoldanskem času. Pohvaliti moramo pomoč dedka, ki je skupaj z vnukom pripravil potoček, da bo pripravljen na plovbo. Na pomoč nam je priskočil tudi hišnik, ko je usmerjal ladjice na svoji plovbi po potočku. Za otroke je bila izkušnja edinstvena, spremljali so svoje ladjice. Nekatere so bile med plovbo zelo urne in so se spretno ogibale oviram, druge so žal potonile. Ne nazadnje smo se vseskozi v marcu pripravljali tudi na nastop »Pozdrav pomladi«, namenjen staršem. Otroci so za nastop izdelali svoje lučke in se vživeli v igro, ki smo jo pripravili. Nastop je več kot uspel!
OD PAPIRJA DO KNJIGE

Otroci iz skupine Račke smo v mesecu februarju spoznali proces izdelave papirja. Na začetku smo imeli veliko dela s trganjem časopisnega papirja, ki smo ga na koncu prelili s toplo vodo in vanj dodali pralni prašek. Mešanico smo pustili stati 2 dni, vendar smo jo vsak dan premešali in opazovali spremembe. Čez dva dni smo s paličnim mešalnikom premešali našo mešanico in nastala je papirna kaša (papirna pulpa). Vsak otrok je v pripravek za izdelavo papirja vnesel papirno pulpo, jo prekril z mrežico in s čolničkom izrinil s pulpe čim več vode. Papir smo nato morali pusti več dni, da se je posušil. Bil je trši kot tisti, ki ga lahko kupimo v trgovini. Naša izdelava pa se na tem mestu še ni čisto končala. Morali smo se domisliti še zgodbe, ki smo jo potem napisali na liste in zvezali skupaj v knjigo. Zgodba je plod domišljije, zamislic in dogovarjanj vseh otrok. Kot ima vsaka knjiga tudi ilustracije, jih je dobila tudi naša. Nastala je zanimiva knjiga, ki si jo lahko ogledate zunaj pred vrati na polici, otroci pa jo vsak dan preberejo ostalim otrokom pred počitkom.Ustvarjalni pozdrav!
Patricija in Darja

JANUARSKA ZIMSKA IDILA

V začetku novega leta smo si RAČKE neizmerno želele snega in belih strmin za sankanje. Pa nam narava ni in ni naklonila tega. Odločili smo se, da stvar vzamemo v svoje roke. Snežno oziroma belo pokrajino smo naredili kar v našem oddelku. Celotni projekt je zajemal vrsto dogovarjanj, kompromisov in inovativnih idej, ki so jih prinašali otroci sami. Tako je po več tedenskem delu nastala naša bela pokrajina, ki pa ji je nekaj manjkalo. Seveda! Zunaj ne vidimo samo snega, pač pa še zasnežena drevesa, živali in ne nazadnje tudi njihove stopinje v snegu. Tako smo se podali v čarobni svet živalskih odtisov, ki smo jih odkrivali in spoznavali vsakodnevno. Igrali smo se igrice in lovili živali po njihovih sledeh, ki jih puščajo na tleh. Sledi  in živali do katerih le-te vodijo smo dodali tudi na našo belo pokrajino. Nastala je čudovita pravljica, ki je delo vaših otrok in si jo lahko ogledate v oddelku.

OBISK ČEBELNJAKA

V sredo, 19. 11. 2014 smo z otroki obiskali Čebelnjak v Rovinjah. Čebelar nas je pričakal pred svojim čebelnjakom in nas nato povabil bližje. Najprej smo si ogledali zunanjost čebelnjaka, kjer nam je čebelar pokazal panjske končnice in panje čebel. Povedal nam je veliko zanimivosti o čebelah in nam pokazal opremo, ki jo uporablja pri delu z njimi. Ker se čebele že pripravljajo na zimo in jim je hladno, jih zunaj ni bilo veliko; tako smo se mi lahko slikali čisto pred čebelnjakom in si vse lahko ogledali zelo od blizu. Čebelar nas je nato povabil v svoj čebelnjak. Otroci so bili navdušeni nad notranjostjo. Takoj so jih privabili mamljivo dišeči medenjaki in medeni kruhki ter čaj, s katerim sta nas gostoljubno postregla čebelar in njegova žena. Ko so se otroci najedli je čebelar pokazal notranjost panjev. Ker je čebelam že hladno so stisnjene skupaj v panju zato jih nismo videli dosti. Čebelar je nato en panj odprl in tako smo lahko vsi videli čebele čisto od blizu.

Otroci so bili nad obiskom navdušeni in so celotno pot nazaj še govorili o opremi  in o vsem kar so videli.

Račke

 UŽIVANJE RAČK V MESECU OKTOBRU

Mesec oktober se je začel s tednom otroka, kjer smo otrokom ponudile predstavo Družinskega gledališča Kolenc z naslovom Ovčka na večerji. Odšli smo tudi ličkat koruzo, kjer smo se seznanjali s starim ljudskim običajem ličkanja koruze. V istem tednu smo imeli še Kostanjev piknik, odšli smo tudi na pohod Pekel – Hom. Za zaključek tedna otroka sva otrokom pripravili še presenečenje v gozdu. Otrokom so gozdni škratki pustili sadno presenečenje, saj so jih v gozdu čakali sadni ježki.

kostanjev-piknik-3

Slika 1 of 6

Obiskali smo šolsko knjižnico in tam dobili še darilce gospe knjižničarke. Knjige smo si z zanimanjem ogledovali.

V mesecu oktobru se je narava že zelo obarvala v pisane jesenske barve. Občudovali smo naravo in si poskušali zapomniti jesenske plodove, ki nam jih namenja narava. Otroci so se preizkušali v ugibanju predmetov v čarobni vrečki, dejavnost pa smo nadgradili še s čutno potjo, po kateri so se otroci odpravili bosi. Na čutni poti so zelo uživali in na koncu je listje že začelo »padati z dreves«.


V vrtcu nas je obiskala tudi ga. zobozdravnica, ki nam je prebrala pravljico in nam pokazala kako si moramo pravilno umivati zobe. Vsak otrok ima tudi svojo ščetko, ki je podpisana in različna od ostalih ščetk.

Priredili smo tudi tek čez drn in strn, kjer so se otroci preizkusili v premagovanju ovir na naravni travnati podlagi. Prav vsi so bili uspešni in še vedno polni energije.

Že komaj čakamo počitnice, da si naberemo nove energije za nove dogodivščine v novembru in decembru.

Patricija in Darja

SEPTEMBER PRI SKUPINI RAČKE

V mesecu septembru smo se spoznali skoraj z vsemi otroki. Igrali smo se z najljubšimi igrami in igračami, prebrali že kar nekaj zgodb. Otroci že zjutraj pred zajtrkom začarajo dežurna otroka, ki sama razdelita prtičke, skodelice, pri kosilu še krožnike in pribor. Za red skrbita skozi cel dopoldan.

Ob jutranjem krogu nas vsak dan obišče metuljček, ki pove svoje prigode; z njim pa pozdravi tudi vsak otrok.

V mesecu septembru smo si ogledali predstavo Vila pospravljarica, ob kateri so otroci neznansko uživali, se smejali in se nazadnje ob njej tudi posladkali. Odšli smo v gozd, kjer smo iskali jesenske plodove, spoznavali iskrivost gozda in njegove skrite kotičke. Otroci so izdelovali hišice za škratke, v gozdu pa smo tudi plesali ljudske plese.

Tudi izdelovali smo; najprej smo na okna igralnice narisali jesenska drevesa, jesenskost okolja smo prenesli tudi na hodnik na oglasno desko, kjer si lahko ogledate naše izdelke. Otroci so z rokami in nogami izdelali svoje jesensko drevo in se ob tem smejali in zabavali.

Se slišimo OKTOBRA!

Patricija in Darja

 

Dostopnost