PRVA TRIADA 2019/20

Bodi preViden

Od 1. do 13. oktobra 2019 poteka nacionalna akcija za večjo varnost pešcev s sloganom Bodi preViden, s katero opozarjajo na problematiko varnosti pešcev v prometu. Z učenci smo se v tednu otroka pogovarjali o njihovi varnosti v prometu, kako naj se vedejo kot pešci ter s katerimi ukrepi lahko povečajo svojo varnost v cestnem prometu. Ob tej priložnosti so vsi učenci od 1. do 5. razreda dobili odsevne trakove, ki jim jih je podarila Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa.

 

 

Zbiranje plišastih igrač za otroke

Učenci 3. razreda so se odločili, da bodo darovali svoje plišaste igrače, ki jih ne potrebujejo več, za otroke v Pediatrični bolnišnici v Ljubljani. V dobrodelni akciji, ki je potekala dober teden, se je nabralo za dve veliki vreči plišastih igrač. Hvala staršem za pomoč in vsem sodelujočim učencem.

Razredničarka Nada Jazbec

 

 

Delavnice Prve pomoči za učence od 1. – 5. r.

V četrtek, 3. 10 2019, so naši mlajši učenci imeli naravoslovni dan. V okviru dneva s posebno vsebino so spoznavali področje PRVE POMOČI. Diplomirane medicinske sestre iz ZD Sevnica so pripravile tri zanimive delavnice in sicer:

  • Osnovni bočni položaj
  • Prva oskrba krvavitev in drugih poškodb
  • Oživljanje

Vodje delavnic so nazorno demonstrirale osnovne postopke nudenja prve pomoči, nato so se vsi učenci tudi sami preizkusili v spretnostih nudenja prve pomoči ponesrečenim. Skupaj smo ugotovili, da je za oživljanje (ritmična masaža srca na lutki) potrebno kar veliko moči. Vodja delavnice nam je povedala, da je v resnični situaciji adrenalin tisti, ki nam da dodatno moč.

Pomembno je, da se otroci že od majhnega zavedajo pomena nudenja prve pomoči sočloveku, ki to pomoč potrebuje. Nesreča nikoli ne počiva in ne vemo, kdaj bomo prvo pomoč tudi sami potrebovali.

Mojca Pregelj

 

Obisk šolske knjižnice

Učenci 1. razreda so obiskali šolsko knjižnico. Knjižničarka jim je predstavila pravila obnašanja v knjižnici in prebrala pravljico. Nato so si lahko sami izbrali knjigo, ki so si jo izposodili za domov.

Helena Hribar

 

Policist v 1. in 2. razredu

V sredo, 11. 9. 2019, smo imeli na obisku v 1. in 2. razredu policista. Učencem je predstavil, kako je lahko sami poskrbijo za svojo varnost na poti v šoli in domov. Poudaril je, da je zelo pomembno, da vedno nosijo rumeno rutico in tako poskrbijo za boljšo vidnost.  Nato smo se odpravili na učni sprehod skozi Šentjanž. Učenci so se preizkusili v pravilni hoji po pločniku ter prečkanju ceste. Pri prečkanju ceste so spoznavali, da je potrebno pozorno opazovati in poslušati promet. Spoznali so tudi pravila varne hoje na avtobusni postaji.

Helena Hribar