Select Page

 Naš nagradni izlet – za osvojeno bralno značko

V torek, 7. junija 2016, smo se vsi tisti, ki smo se preko celega šolskega leta trudili predstaviti knjige za bralno značko, odpeljali v Celje. Odšli smo namreč v kino, ki je bil kot nagrada za naš trud.

Na voljo smo imeli ogled risanke Angry birds ali pa  romantične komedije Materinski dan. Odločila sem se za Materinski dan in film mi je bil zares všeč. Po končani risanki in filmski predstavi  smo imeli še nekaj časa za sladoled ali pa za nakupovanje po bližnjih trgovinah v City centru, nato pa smo se odpeljali nazaj  proti Šentjanžu.

Tistim, ki bralne značke niso opravili, je lahko žal, saj so veliko zamudili.

Janja Podlogar, 7. razred

 

Kulturne znamenitosti občine Sevnica – naš kulturni dan

V petek, 3. junija 2016, smo imeli učenci od 6. do 9. razreda OŠ Milana Majcna Šentjanž kulturni dan. Z avtobusom smo se odpeljali proti Sevnici.

Vodič nam je med potjo do Hidroelektrarne Blanca razlagal o energijsko bogatem parku kamnitih skulptur ob reki Savi. Pri HE Blanca smo bili pozorni na spominsko obeležje,  ogledali pa smo si tudi ribjo stezo, ki je ena prvih v Sloveniji. Pot nas je peljala naprej do podružnične šole Studenec, kjer so nas prijazno sprejeli in nam pokazali šolske prostore.

Med potjo do vasi Razbor, najlepše hribovske vasi v letu 2008, smo poslušali legendo o Krvavi luži, kjer so bili hudi boji s Turki in je preteklo veliko krvi. Na Razborju smo si ogledali cerkev Janeza Krstnika, dom krajanov in žensko komuno, ki je edina  v Sloveniji.

Naša zadnja postaja je bila podružnična šola Loka pri Zidanem Mostu; tudi tam smo si ogledali šolo, ponudili so nam  sok,  sprehodili pa smo se tudi  po čudovitem parku in pozornost namenili spomeniku Primoža Trubarja.

»Čeprav sem občanka Občine sevnica, si nisem predstavljala, da imamo toliko zanimivosti. Priporočam, da si vzamete en dan in si vse to ogledate;  uživali boste kot smo mi.« S temi besedami je svoje poročilo zaključila sedmošolka Janja Podlogar, sicer pa je zapis sestavljen iz poročil sedmošolke Katje Strnad in osmošolke Nine Lindič.

 

 

Naš kulturni dan – Obiskali smo RAŠICO

V torek, 19. aprila 2016, smo se učenci od 6. do 9. razreda OŠ Milana Majcna Šentjanž odpravili v Rašico, kjer se je rodil Primož Trubar, avtor prve slovenske knjige. Tam smo si ogledali mlin in njihovo domačijo.

Najprej smo šli  v muzej Skedenj, kjer smo izvedeli, kako so včasih delali in tiskali knjige. V drugi delavnici smo tudi sami  izdelali miniaturne knjižice, in to s pomočjo natančnih navodil gospe, ki nam je predavala.

V tretji delavnici pa so nam predstavili življenje in delo očeta slovenske književnosti Primoža Trubarja. Videli smo tudi mlin in kako delajo stope.

Nekaj minut čez dvanajsto  smo se odpravili proti Šentjanžu. Bilo je poučno in hkrati zabavno, saj sem izvedel kar nekaj novega o Primožu Trubarju.

 

Miha Sladič, 7. razred

 

Izlet v Planico

V petek, 18.3.2016, smo si šli učenci od 6. do 9. razreda OŠ Milana Majcna Šentjanž ogledat posamično tekmo v smučarskih poletih v Planico. Ta dan smo že dolgo težko pričakovali, saj smo si želeli v živo videti prizorišče, naše odlične »orle«, občutiti vzdušje, seveda pa smo si najbolj želeli videti našega heroja Petra Prevca, ki nas navdušuje že celo zimo.

Iz Šentjanža smo krenili okoli pol desetih; vožnja je potekala gladko, vendar se je pri zoženju ceste naredil zastoj in  tako smo v Planico potovali kar 4 ure in pol. Končno smo prispeli na cilj, kjer so že potekale kvalifikacije.

Opremili smo se z ragljami, trobljami, zastavami, nekateri pa smo si šli porisat tudi obraz. Veselo smo vstopili na prizorišče in občudovali skakalce, kako letijo. Seveda smo bili najbolj veseli slovenskih skakalcev in ob njihovih nastopih smo dvignili vse slovenske zastave, zatrobili, vzklikali in jim zaželeli čim boljši skok.

Najbolj napeto pa je bilo seveda v finalni seriji. Naše vzklikanje ni bilo zaman, saj so se naši fantje odlično odrezali. Peter je svoj skok od prejšnjega odlično popravil in se prebil na 1. mesto. Takrat je napetost naraščala, močno smo navijali in upali, da bo tako ostalo do konca, a ga je Robert Kranjec, ki je skakal zadnji,  z odličnim skokom prehitel za 7 točk.

Veselje je bilo nepopisno. Vzklikali smo in noreli, pa čeprav smo bili že brez glasu. Bilo je noro. Veseli, da sta kar dva naša orla na stopničkah, smo počakali na podelitev in z Robijem in Petrom zapeli našo slovensko himno.

Čudovito je bilo preživeti dan v Planici, navijati za naše orle, vzdušje je bilo enkratno. Ko vidiš  toliko slovenskih zastav in več kot 22 tisoč gledalcev, ki dihajo z našimi orli in jih podpirajo, se ti na obraz nariše nasmeh. Ponosni smo na njih, kajne?

Danijela Bec, 9. razred

 

Spominska ura – recital šentjanških devetošolcev

Že sredi decembra je v OŠ Milana Majcna Šentjanž pri uri slovenščine  padla ideja, da bi učenci 9. razreda pripravili recital v spomin našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu. Ideja je nekaj časa tlela, sredi januarja pa so devetošolci, ki jim beseda lepo teče, napisali vezno besedilo v mladostniškem slengu, skupaj smo dodali še nekaj strokovnega besedila in deklamacije Prešernovih pesmi ter se z učiteljem glasbe, Marjanom Dirnbekom, dogovorili, katere pesmi bi zapeli kot mladinski pevski zbor.

Devetošolci so se z veseljem pripravljali na nastop in v petek, 5. februarja 2016, so se v času pouka z recitalom  najprej predstavili učencem nižje stopnje in njihovim učiteljicam, potem pa so prijeten program ponovili še za učence višje stopnje in učitelje.

Drobna dramatizacija  Prešernovega soneta  ter lepo zapete pesmi od Vrbe do Železne ceste in ene najlepših z naslovom Nezakonska mati so nas popeljale v čas Franceta Prešerna,   velikega moža, ki mu vsako leto namenimo  spominsko uro, in letos so to prav prijetno izpeljali naši devetarji.

Upam, da je bil kulturni program mladim gledalcem tako všeč, da bi se v naslednjih letih tudi oni navzeli vsaj malo njihove pripravljenosti in njihovega navdušenja, da bi recital izzvenel kar najlepše in najboljše. Z veseljem lahko napišem in mislim, da je to  tudi mnenje ostalih;  spominska ura je  lepo uspela in vaš trud, dragi devetošolci, ni bil zaman.

Majda Podlesnik Repovž

 

Zdravje je v naših rokah

V petek, 4. decembra, smo imeli učenci višje stopnje naravoslovni dan z naslovom Zdravje je v naših rokah. Tega dneva smo se zelo veselili, saj smo vedeli, da bo zanimivo.
Učenci 9. razreda smo prvi dve uri preživeli z znano zeliščarko Cveto Jazbec. Ko smo zagledali mizo, polno kozarčkov z najrazličnejšimi rastlinami, smo kar obnemeli in komaj čakali, da začne pripovedovati. Povedala nam je ogromno o zdravilnih rastlinah, kako in kdaj se jih nabira, zakaj se jih uporablja, kaj se iz njih lahko naredi, kakšne učinke imajo… Lahko smo si jih ogledali in jih poduhali. Bilo je zelo zanimivo in prepričani smo, da je ona prava rešitev, kadar smo bolni, se želimo pomladiti, imamo zdravstvene težave….
Naslednjo uro smo  z medicinskima sestrama spoznavali prvo pomoč, oživljanje in delovanje defibrilatorja. Pokazali sta nam,  kako uporabiti trikotno ruto, kako zaustaviti krvavitev, kako pravilno obvezati nogo, kaj storiti, ko je človek nezavesten, kako oživljati človeka in uporabiti defibrilator.  Bilo mi je zelo všeč, saj smo se lahko tudi sami preizkusili. Prepričani pa smo, da nam bo to znanje zagotovo večkrat koristilo.
Po malici pa smo imeli še dve uri predavanja na temo Zdrave spolnosti. To predavanje je bilo za nas zelo pomembno, saj smo ravno v času, ko smo najbolj muhasti, nepremišljeni, zaljubljeni in počasi že razmišljamo o teh stvareh. Vneto smo poslušali in zagotovo je nekaj ostalo v naših glavah.

Ta dan mi je bil zelo všeč in želim si še veliko takšnih. Bil je popolnoma naravoslovno obarvan, popoldne pa me je čakalo še državno tekmovanje iz biologije, na katerem mi je šlo zelo dobro.

Danijela Bec, 9. razred

Dostopnost