Select Page

NOČITEV V VRTCU

V skupini Sončki smo tudi letos prenočili v vrtcu. V povezavi s prednostno nalogo »Ljudsko izročilo v pesmi, besedi, igri in stari običaji« se je dogodek odvijal v »duhu starih časov« na predvečer Jurjevega, 22. 4. 2021.
Otroci, starejši od treh let, so prišli v vrtec ob 19.30 uri. Za večerjo so nas čakali ajdovi in beli žganci ter polenta z mlekom ali ocvirki. Igrali smo se stare namizne igre- Domine, Mikado, Človek, ne jezi se, Črni Peter. Med igro so nas s svojim obiskom presenetili Šentjanški jurjevalci. Odprli smo okna in poslušali ubrano petje priložnostne jurjevske pesmi. Za dobre želje smo pevce nagradili po starem običaju- z jajci in klobaso. Vodja skupine, g. Metod jih je predstavil in nam povedal kako poteka običaj jurjevanja. Tudi mi smo jih presenetili s poznavanjem tega lepega običaja in jih preizkusili v jurjevem kvizu. Za uspešno rešen kviz so pevci seveda prejeli diplomo skupine Sončki. Poslovili smo se s skupno otroško ljudsko pesmijo Ob bistrem potočku. Jurjevalcem smo  ob tej priložnosti  za spomin na nepozabno doživetje podarili knjižice z otroškimi ljudskimi igrami, ki so jih naredili otroci. Mi pa smo v dar dobili nalepke za Jurjevanje 2021 in CD pesmi Šentjanških jurjevalcev. Pred spanjem smo se v telovadnici igrali s časopisnim papirjem. Izdelali smo kepe in se preizkusili v streljanju s fračo. Utrujeni in polni doživetij so otroci ob pesmih jurjevalcev hitro zaspali na ležalnikih.

Stanka Gaši in Jožica Krmelj

 

TEDEN OTROKA

Vodilo letošnjega Tedna otroka je bilo ODGOVOR JE POGOVOR. Zato smo v vrtcu teden začeli z motivacijsko delavnico predavatelja g. Andreja Pešca. Udeležili so se je starejši otroci. G. Andrej je poskušal otroke motivirati k razmišljanju o dobroti, solidarnosti, prijateljstvu in drugih plemenitih čustvih. Vse je podkrepil z nalogami in zgodbami. Na koncu so ob spremljavi kitare zapeli še pesmici.
V torek smo izvedli Igre brez meja v telovadnici, kjer so se otroci preizkusili v različnih gibalnih vajah. Od plezanja po letveniku in spuščanju po lesenem toboganu, premagovanja ovir s poskoki, plazenjem in vlečenjem samega sebe, do razvijanja ravnotežja s hojo po polivalentnih blazinah in ciljanja žoge na koš. Vrhunec je predstavljalo privlačno napihljivo igralo. Za uspešno opravljene igre smo si zaslužili pečen kostanj, ki nam ga je pripravil hišnik g. Marko.
Deževna sreda je bila kot nalašč za obisk pravega kina v igralnici skupine Račke. Otroci so dobili kino vstopnice in sedeže za ogled slovenskega filma Srečno Kekec. Lep film je otroke navdušil do te mere, da so si ga ogledali v celoti. Na koncu smo si privoščili sveže kokice, ki spadajo h kinu.
Naslednji dan smo se odpravili na pohod proti Rovinjam na obisk k babici Tatjani. Kljub megli, ki nas je spremljala vso pot, smo zadovoljni prišli na cilj. Tam nas je že čakal pečen kostanj, ki ga je spekel g. Viki. Lahko smo si ogreli dlani in se z njim posladkali. Pot navkreber otrokom ni vzela energije, tako da so je imeli še dovolj za lovljenje in druge igre. Zahvalili smo se za gostoljubje in se odpravili proti vrtcu na kosilo.
Teden smo uspešno zaključili s krosom. Otroci so tekli po hribu navzdol, navzgor, po blatni in travniški podlagi, a so kljub temu vsi prišli na cilj. Čeprav so na cilj prišli utrujeni, se jim je na obrazu zarisal širok zmagoslaven nasmeh, ki pogreje srce. Na povratku v vrtec nas je čakal kostanj, ki sta ga tokrat pekla dedka naših otrok, g. Stane Cugelj in g. Tonči Repše.
Teden je bil čudovito bogat z raznimi dejavnostmi. Kar prehitro je minil, a v naslednjih dneh in tednih se že veselimo novih dogodivščin in izzivov.

 

Dostopnost