Select Page

 

KAJ JE TO?
Teden pisanja z roko 2021, je vseslovenska akcija, že šesta zapored, s katero ozaveščamo o pomenu ohranjanja pisanja z roko.

KDO GA ORGANIZIRA?
Organizira ga Društvo radi pišemo z roko, skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.  Na Teden 2021 se je doslej prijavilo 215 šol in drugih ustanov.

AMBASADORJI TEDNA PISANJA Z ROKO 2021 SO:

-dr. Erik Brecelj, kirurg in aktivist,

-Urša Menart, režiserka in scenaristka,

-Tadej Pogačar, kolesarski šampion.

NAMEN PROJEKTA:
Spodbujali bomo “lepo” pisanje z roko, čitljivo, tekoče, četudi bomo pisali bolj počasi. Skrbno bomo oblikovali in povezovali črke. Vemo, da nekateri pišejo le še s tiskanimi črkami, a se bomo trudili pisati s pisanimi črkami, tako malimi kot velikimi.

OSREDNJA TEMA PROJEKTA
Osrednja tema projekta je ‘Pišem pismo prijatelju’.  Besedo ‘prijatelj’ razumemo v širšem pomenu besede. To je lahko sošolec, mama, oče, babica, dedek, brat, sestra, sosed ipd

NAŠE AKTIVNOSTI:

  1. Na socialnih omrežjih bomo v Tednu pisanja z roko (Facebook, Twitter, Instagram …) objavili svoj rokopis na brezčrten papir s pisanimi črkami in napisali: »To je moja pisava. Ponosna/Ponosen sem nanjo, saj je izvirna in neponovljiva.« In se podpisali.
  2. V mesecu decembru bo naredili vsak razred „knjigico novoletnih želja.
  3. Pisali bomo pisma in voščila sošolcem.
  4. Pisali bomo pisma v dom starejših.

 

PROJEKT  PISANJA Z ROKO

Letos smo na naši šoli sodelovali v projektu Teden pisanja z roko. Organizira ga društvo Radi pišemo z roko v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo.

To je vseslovenska akcija, že šesta zapored, s katero se ozavešča o pomenu ohranjanja pisanja z roko. Podpira jo vrsta znanih osebnosti. Letošnji ambasadorji akcije so režiserka Urša Menart, kolesarski šampion Tadej Pogačar in  kirurg dr. Erik Brecelj. Akciji se je  pridružil tudi pevec Challe Salle.

Na šoli smo izvedli več različnih dejavnosti. V mesecu decembru so učenci od 1. do 5. razreda pisali novoletna voščila varovancem v Trubarjev dom upokojencev. Učenci so napisali zelo lepa in prisrčna pisma, ki so jih okrasili s svojimi risbicami. Varovanci so bili zelo veseli njihovih lepih želja. Učencem so se zahvalili s pismom in s slikami mandal.

Ustvarili smo tudi knjige novoletnih želja, Učenci so najprej na bel list napisali svojo novoletno željo in željo za vse učence in učitelje. Ustvarili so tudi krasne novoletne voščilnice. Vse to so učiteljice  zbrale, uredile v e-knjigo ter jo glasbeno opremile. Knjige novoletnih želja so  bile  objavljene na naši šolski spletni strani.

Tudi učenci od 6. do 9. razreda so v veselem decembru pisali voščila z roko, in sicer kar v treh različnih jezikih – slovenščini, angleščini in nemščini. Tudi ta so bila objavljena na šolski spletni strani. V 3. in 4. razredu pa so učenci napisali pisma Božičku – Letters to Santa,  v angleškem jeziku.

Ves čas smo učence še bolj spodbujali  k lepo oblikovani pisavi. Projekt  se je zaključil  z akcijo v kateri so vsi učenci na bel list napisali:  »To je moja pisava. Ponosna/Ponosen sem nanjo, saj je izvirna in neponovljiva.«  Stavek fotografirali in nekateri so zapis objavili na svojih socialnih omrežjih.

Jožica Pelko

Dostopnost