Select Page

V ponedeljek, 8.3.2021, je učence 3. razreda obiskala študentka delovne terapije Zdravstvene fakultete v Ljubljani, Anja Slapšak. Študentje tega oddelka sodelujejo v preventivni akciji »Varna nošnja šolske torbe«. Začetnik akcije je Ameriško združenje za delovno terapijo (AOTA), ki omenjeno akcijo vodi že nekaj let.

Cilj delavnice je ozavestiti otroke, starše in učitelje o pravilnem zlaganju potrebščin v šolsko torbo/nahrbtnik, primerni teži in nošnji šolske torbe/nahrbtnika, da le-ta ne vpliva negativno na otrokovo zdravje.
Tako je predavateljica učencem pokazala, da je potrebno šolsko torbo nositi na pravilni višini in poskrbeti za njeno pravilno težo. Učenci so pregledali torbe in ugotavljali, kaj je v njej odvečnega in povečuje njeno težo.
V nadaljevanju je učencem predstavila, kakšno je pravilno sedenje za mizo. Opozorila jih je, da morajo sedeti ravno, naslonjeni na naslonjalo, noge pa naj bi imeli trdo na tleh. Učenci so sami uvideli, da prevečkrat sedijo napačno.

Kaj so se učenci naučili?

Naučil sem se, kako pravilno nositi torbo in kako moramo pravilno sedeti za mizo. Ko sedimo za mizo, nismo upognjeni. Ko torbo odlagamo z ramen, moramo počepniti in jo odložiti na tla.
Tit

Všeč mi je bila zgodba o deklici in dečku, ki je pripovedovala o pravilnem nošenju šolske torbe. Spoznala sem, kako moram pravilno nositi torbo in kako naj bi pravilno sedela v šoli.
Nina

Zvedela sem, da moramo za mizo sedeti naravnost. Ko poberemo torbo, moramo počepniti, jo dvigniti na mizo in jo šele potem dati na rame. Nikoli ne smemo torbe nositi na eni rami.
Ana

Danes sem se naučila, da moramo na stolu sedeti z ravnim hrbtom in da torbe ne nosimo na eni rami. Torbo naj bi dvignili na mizo in jo šele potem dali na rame. V torbo damo samo tisto, kar potrebujemo. Poskrbimo, da torba nima predolgih naramnic.

Neva

Všeč mi je bilo, da sem zvedel, kako pravilno dati torbo na rame. Moja torba je bila pretežka, saj sem imel v njej veliko nepotrebnih stvari.

Rene

Sedaj vem, kako pravilno sedeti za mizo. Moram imeti raven hrbet in noge na tleh.

Tim

Nada Jazbec

Dostopnost