RAČKE 2015/16

Dogodivščine otrok iz skupine Račke v šolskem letu 2015/16

MESEC FEBRUAR V SKUPINI RAČK…

V mesecu februarju smo se seznanili z našim največjim pesnikom Francetom Prešernom in njegovim pesništvom. Otroci so se naučili našo himno, Zdravljico.

Sledilo je pustno rajanje in pustna povorka po Šentjanžu, pri kateri so se nam pridružili še šolarji do šestega razreda. Ustvarjali smo pustne maske ter plesali in odganjali zimo.

Za valentinovo smo izdelovali srčke, ki so jih otroci odnesli domov in srčke prijateljstva, ki so si jih otroci med seboj podarili.

V okviru projekta Slovenija smo spoznali pokrajino Štajersko in se seznanili z njenimi posebnostmi. Otroci so si hitro zapomnili, da ima Štajerska zelo veliko zdravilišč in toplic, saj se hodijo nekateri večkrat kopat v bližnja kopališča. Našteli smo večja mesta in reke, omenili čokoladnico, katero so obiskali na lanskem končnem izletu, pivovarno Laško, splavarje,…

V drugi polovici meseca pa smo se, poleg Štajerske, še pripravljali na nastop za starše in vse, ki nas imajo radi, katerega smo ga imeli 9.3.2016 v dvorani. Za mamice in očke smo naredili darilca in jim jih po nastopu podarili.

Otroci iz skupine Račk z Lidijo in Darjo

 

JANUAR V SKUPINI RAČK…

V novo leto smo vstopili zasneženo, kar smo tudi izkoristili in se naužili zimskih radosti na snegu. Otroci so se dričali z lopatkami po snegu in toboganu in zelo uživali. Podali smo se tudi na zimski pohod, katerega so opravili vsi starejši otroci, najmlajši otroci iz obeh skupin pa so ostali v vrtcu in se skupaj igrali in družili.

Spoznavali smo lastnosti snega, ledu in vode, jih primerjali in spoznali, da se sneg in led stalita in nastaneta voda. Ustvarjali smo snežake iz plastičnih krožnikov, jih risali z voščenkami, se naučili deklamacijo, prebrali ogromno zgodbic, prepevali pesmice in se igrali z novimi igračami, ki nam jih je prinesel Dedek Mraz.

Spoznali smo tudi novo slovensko pokrajino Gorenjsko, o kateri znajo otroci povedati marsikaj. Od najvišje gore, Triglav, do jezer, ki jih imamo, rek, kozolcev, smučišč, gozdov,…in seveda ne smemo pozabiti naših vrhunskih športnikov kot so: Tina Maze, Peter Prevc, Anže Kopitar,…pa tudi ne na junaka Kekca in njegove dogodivščine, saj je zelo prisoten v otroških mislih.

V drugi polovici meseca je manjkalo veliko otrok v obeh skupinah, zato smo bili  zadnji teden združeni. Pojavile so se namreč vodene koze in razne viroze, ki so okužile otroke in tako so morali ostati doma in se pozdraviti.

V skupino se nam je pridružil tudi enoletni fant, ki se je kar hitro privadil na vse nas in vrtec, kar nas zelo veseli.

Otroci iz skupine Račk z Lidijo in Darjo

VESELI  DECEMBER…

V začetku meseca decembra nas je bilo številčno malo, saj so bili otroci bolni, zato smo se več družili z otroci iz skupine Sončkov, vendar se je kmalu stanje izboljšalo. Z otroki, ki so bili v vrtcu smo se lotili skupnega izdelovanja zelene verige, ki smo jo spremenili v smreko in na njo obesili okraske z lepimi željami in mislimi, ki so si jih otroci izbrali. Seveda smo sestavili tudi čisto pravo smreko, jo okrasili z okraski in lučkami ter jo postavili na okensko polico, da nas je razveseljevala cel december in nam vnašala praznično vzdušje.

Šolarji so nam brali zgodbice, veliko smo ustvarjali, brali praznične zgodbe in prepevali pesmice. Izdelovali smo jelenčke, božične škorenjčke, svečnike iz slanega testa, imeli skupno fotografiranje ter praznovali kar nekaj rojstnih dni.

Za popestritev prazničnega meseca smo v vrtcu organizirali izlet z vlakom v Ljubljano in se skupaj s starši popeljali na ogled lučk, se po Ljubljanici peljali še z ladjico, na kateri smo se okrepčali z malico, toplim čajem in kuhanim vinom ter se povzpeli na ljubljanski grad z vzpenjačo. Vsem nam je bilo to čarobno doživetje, saj smo se peljali kar s tremi različnimi prevoznimi sredstvi, v enem samem dnevu, videli ogromno lučk, ki so krasile naše lepo glavno mesto.

Na predbožični dan nas je v vrtcu obiskal še Dedek Mraz, ki je vsem otrokom prinesel darila. Lepo nas je pozdravil in nagovoril otroke, otroci pa so mu zapeli nekaj pesmic in nestrpno čakali, da bo začel deliti darila. Vsem je razdelil darila in otroci so jih z veseljem hodili iskat in se fotografirali z njim. Prinesel pa je tudi darila za vsako skupino, ki smo jih kasneje v svojih igralnicah odprli ter si pogledali kakšne igrače smo dobili in se seveda poigrali z njimi do kosila. Za konec smo si zaželeli lepe praznike, saj je večina otrok preživela počitnice doma.

Otroci iz skupine Račk z Lidijo in Darjo

ČAROBNI GOZD…

V mesecu novembru smo se večkrat sprehajali po gozdu, saj je bilo vreme za ta mesec presenetljivo lepo in toplo, kar smo s pridom izkoristili in si ogledovali gozd v naravi, opravili tudi pohod Vrbnica – Koludrje – Gomila (Birna vas) ter odtekli kros.

Že prvi dan obiska v gozdu smo imeli srečo in našli enega velikega jurčka, ki smo ga odnesli v kuhinjo, in prijazni kuharici sta nam naslednji dan skuhali prav slastno gobovo juho.

Spoznavali smo drevesa (smreko, bukev, hrast, kostanj in javor), prepoznavali njihove iglice/liste in plodove. Otroci so si kar hitro zapomnili, katero drevo ima kakšen plod in list. V igralnico smo si prinesli plodove, ki smo jih našli ter liste od dreves, jih poravnali, stisnili in posušili, tako, da smo lahko iz njih nato tudi ustvarjali (lisico/lisjaka). Iz das mase smo oblikovali ježka, za bodice pa uporabili zobotrebce.

Otroci so od doma prinesli slikovni material o gozdu za izdelavo plakata, ki smo mu nadeli ime Čarobni gozd. Nanj so prilepili vse, kar lahko najdemo, vidimo in vemo da se nahaja v gozdu (drevesa, gozdne živali, gobe, borovnice, gozdne poti, potoke,…).  Se pogovarjali in spoznali kaj vse lahko uporabimo iz gozda, njegovo največje bogastvo – les, kaj izdelujemo iz njega…zato smo iz lesa,  naredili enojni  kozolec in ga prekrili s slamnato streho.

Sredi meseca se nam je pridružil enajstmesečni fant David Felser, ki še ne hodi samostojno in se je lepo privadil na vse nas in tudi mi nanj, zato smo vsi ponosni nanj, še najbolj pa njegov bratec Matic.

Tradicionalni slovenski zajtrk  smo si polepšali z ogledom našega novega čebelnjaka in povabilom gospoda čebelarja Jožeta Skoporca, ki nam je z veseljem razkazal notranjost čebelnjaka, panje, čebelarsko zaščitno opremo (otroci, ki so želeli, so si jo lahko oblekli) in orodje, ki ga čebelar pri delu s čebelami potrebuje in nam razdelil zgibanko in tatooje Kranjske čebele.

Obiskali smo tudi gasilski dom v okviru požarne varnosti, kjer smo si lahko nadeli čisto prave gasilske čelade in videli opremo gasilcev za gašenje požara.

Poleg ustvarjanja z naravnim materialom smo se igrali tudi družabne igre, kot so spomin (sličice o gozdnih živalih, plodovih, gobah), podobno igro kot je Človek ne jezi se – Nabirajmo gobe, prepevali pesmi o gozdu in gozdnih živalih ter brali zgodbice, risali in se pogovarjali o poklicih povezanih z gozdom (gozdar, lesar in lovec). Povabili smo poklicnega gozdarja, da bi nam predstavil svoj polic, opremo in orodje, a zaradi prelepega vremena (služba) nas žal ni mogel obiskati. Prav tako smo povabili lovca, ki pa je zbolel in tudi ni mogel priti. Nekako nismo imeli sreče s povabljenimi gosti…mogoče nas obiščeta kasneje v šolskem letu. Za konec meseca smo prihranili gozdne posebneže – zimske zaspance, kot smo jih poimenovali, ki zimo prespijo ali predremajo.  Mogoče veste vi, kdo prespi in kdo dremlje pozimi? Če niste prepričani… vprašajte svoje otroke…

Otroci iz skupine Račk ter Lidija in Darja

V MESECU OKTOBRU…

Mesec se je začel s tednom otroka, zato smo imeli ta teden prav poseben. Plesali smo ob različnih zvrsteh glasbe ter se igrali z pisanimi magičnimi žogami (baloni v žogah), tekmovali v štafetnih igrah, se masirali in se sproščali ob umirjeni glasbi, v čemer so otroci neizmerno uživali ter imeli dan odprtih vrat obeh igralnic, da so otroci lahko prosto izbirali v kateri igralnici se bodo igrali. Za popestritev tedna pa smo se še posladkali s kuhanim kostanjem. Bilo nam je zelo všeč in zabavno.

V nadaljevanju meseca smo spoznavali našo deželo Slovenijo. Ogledali smo si in spoznali globus ter na njem poiskali našo državo. Na zemljevidu smo si ogledali obliko naše države, se naučili novih pojmov (država, državna meja, mesto, vas, reka, podeželje,…) in državnih simbolov (zastavo, grb in himno) ter ustvarjali na temo in izdelke razstavili na steni pred vhodom v igralnico. Nato smo Slovenijo spoznali tudi po pokrajinah (ogled zemljevida po pokrajinah) in se podrobneje posvetili naši Dolenjski in Beli krajini. Spoznali smo glavne značilnosti Dolenjske, in sicer: območje Dolenjske in Bele krajine, večja mesta in reke (na zemljevidu), slikovni material: hribe in doline, vinogradi, trta, cviček, zidanica, sadovnjak, sadje, toplice, gozdovi in divjad, gradovi, cerkve, in seveda kozolce (Šentrupert), katere ima večina otrok tudi doma ali pa so ga vsaj že videli. Na zemljevidu, ki ga imamo v vrtcu na steni, smo si pogledali tudi značilen kočevski gozd in njegove značilne živali ter si na spletni strani pogledali pravo semiško ohcet in praznovanje zelenega Jurija. V okviru krajevnega praznika smo spoznali izvor imena naše šole in se podali na pohod (obe skupini) v Murnice, k spomeniku naših dveh krajevnih junakov Milana Majcna in Jančija Mevžlja.

Konec meseca smo bili združeni v eni skupini, ki jo je vodila vzg. Tatjana Zupan, tam pa so otroci ustvarjali na temo NOČ ČAROVNIC.

Otroci iz skupine Račk z Lidijo in Darjo

 

SEPTEMBER V SKUPINI RAČK

Začetek šolskega leta smo v skupini Račk začeli s šestimi novinci, in sicer z dvema štiriletnikoma, enim triletnikom ter tremi enoletniki. Počasi so se privajali na vrtec in novo okolje, spoznali otroke v skupini ter naju z Darjo in ostale vzgojiteljice, ki jih srečujejo v našem vrtcu. Spoznali so kako poteka življenje v našem vrtcu, kako skrbimo za red in čistočo, kako pri zajtrku in kosilu dežurni razdelijo prtičke, pribor in skodelice, kako pospravljamo igrače na svoje mesto ter skrbimo za svoje stvari.

Veliko smo se naučili o prometu, ki je bila naša tema tega meseca. Spoznali smo prevozna sredstva, njihove »voznike« ter kje se vozijo, plujejo ali letijo. Seznanili smo se s pomembnimi prometnimi znaki, njihovimi pomeni ter njihovimi oblikami in barvami.  Naučili smo se kako deluje semafor in kaj pomenijo njegove barve. Prav tako smo se naučili, da prečkamo cesto na prehodu za pešce,  hodimo po pločniku, kjer pa pločnika ni, hodimo ob robu ceste. Vse to otroci zelo dobro vedo in ponosno povedo. Naučili smo se tudi nekaj pesmic in dva plesa, ki jih otroci radi prepevajo in plešejo. Risali, barvali in izrezovali smo prometne znake, pobarvali vozila, se igrali z različnimi vozili, sestavljali cesto in z različnimi vozili ponazarjali promet na njej. Celo z vlakom in avtobusom smo se vozili v igralnici…ne verjamete…pa si poglejte… Domišljija ne pozna meja, kajne!

Za popestritev teme pa nas je obiskal še čisto pravi policist iz Policijske postaje Sevnica, g. Jože Budna, ki  sem ga povabila v naš vrtec. Sodelovali sta obe skupini našega vrtca in g. policist nam je z veseljem predstavil svoj poklic. Pokazal nam je pripomočke, ki jih uporabljajo policisti  pri svojem delu in katere so lahko otroci tudi sami nadeli nase, če so želeli (čelado, neprebojni jopič), potipali pendrek, lučko za ustavljanje voznikov, napravo za preverjanje alkoholiziranosti voznikov, ki jo je preizkusila naša vzgojiteljica Tatjana , nam razkazal tudi vozilo – kombi »marico«, v katero so otroci lahko vstopili in si ogledali kako zgleda njena notranjost…vse razen pištole, katero je sicer pokazal, da so jo vsi otroci videli. Otroci so bili zelo navdušeni nad policistom. Spraševali so ogromno stvari, tako, da je g. policist komaj uspel vsem odgovoriti na vprašanja.

Se oglasimo zopet v začetku novembra! Želimo Vam prijetno branje in ogled fotografij, lep nasmejan pozdrav!

Otroci iz skupine Račk z Lidijo in Darjo